Home VIJESTI BIH Zastupnik Zaimović: ‘Neprihvatljivo je ignorisati situaciju na poplavljenim područjima’

Zastupnik Zaimović: ‘Neprihvatljivo je ignorisati situaciju na poplavljenim područjima’

43

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, poslanik Demokratskog fronta (DF) Mirza Čelik zatražio je da se u dnevni red uvrsti rasprava o stanju na područjima pogođenim nedavnim poplavama. Međutim, predsjedavajući Doma, Dragan Mioković iz Naše stranke, istakao je kako je, s obzirom na složenost situacije, potrebno dobiti detaljne materijale i odgovore prije rasprave.

Predložio je da se Vladi FBiH da rok od mjesec dana kako bi dostavila Parlamentu sve potrebne informacije, nakon čega bi bila zakazana posebna sjednica o ovoj temi.

Čelik je prihvatio ovaj prijedlog, no rasprava je ubrzo postala napeta kada je poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Mirsad Zaimović oštro reagovao. On je izjavio kako je nedopustivo da sjednica započne bez da se odmah raspravlja o katastrofalnim posljedicama poplava.

“Ovo je sramota za Parlament. Čekati mjesec dana na informacije od federalne Vlade o tome šta se desilo na poplavljenim područjima je neprihvatljivo. Poruka građanima koji su preživjeli je da se sami snalaze”, rekao je Zaimović. On je dodao da je nedopustivo da se oslanjaju na humanitarne organizacije poput Merhameta i Pomozi.ba dok čekaju informacije.

Slično mišljenje iznijela je i Alma Kratina, poslanica DF-a, koja je kritikovala što je prva tačka dnevnog reda bila rasprava o Zakonu o izmjenama i dopuni Zakona o slatkovodnom ribarstvu, umjesto hitne pomoći područjima pogođenim poplavama. “Kao ljudi, trebali smo poslati poruku podrške građanima na prvom mjestu dnevnog reda,” izjavila je Kratina, dodajući da se osjeća loše zbog načina na koji je ova tema tretirana.

Ostaje da se vidi kako će Parlament i Vlada FBiH odgovoriti na situaciju u narednim sedmicama, dok građani pogođenih područja čekaju na konkretne poteze.

Facebook Comments Box