Home DRUŠTVO Hercegovački gigant ponovo staje na noge, nakon što je godinama bio u...

Hercegovački gigant ponovo staje na noge, nakon što je godinama bio u stečaju: Ozbiljan srtrateški partner ulazi u posao

1550
0

Proteklih godina opstruiran je rad preduzeća, ali uvođenjem ozbiljnog strateškog partnera u posao, za ovo preduzeće napokon bi trebali doći neki bolji dani

Nakon godina neizvjesnosti provedenih u stečaju, nekadašnji privredni gigant, jablaničko preduzeće Granit, trebalo bi ponovo stati na svoje noge.

 

 

 

Zahvaljujući koncesiji o eksploataciji kamena, koja je potpisana na 30 godina između ministarstva privrede HNK-a i preduzeća Granit, otvara se prostor strateškom partneru za ulazak u posao i spas ovog preduzeća i njegovih radnika.

 

 

Jablanički Granit tražena je roba na tržištu. Proteklih godina opstruiran je rad preduzeća, ali uvođenjem ozbiljnog strateškog partnera u posao, za ovo preduzeće napokon bi trebali doći neki bolji dani.

 

 

Radnici previše puta izvarani lažnim obećanjima. U stečaju su već 15 godina, i većina ih radi za minimalnu platu. Potpisivanjem koncesije javio se, kažu za BHRT, tračak nade da spas za preduzeće ipak dolazi.

 

 

– Očekujemo normalno da bude bolje. Imamo mi zarađenih plata koje nam nisu isplaćene ni prije stečaja, i staž koji nije po 20 godina uplaćivan. Ne vjerujemo da još to dotle došlo, jer koliko smo se borili i sa policijom i sa sudovima, valjda je tome došao kraj – kaže Aldin Zukić, radnik „Granita“.

 

 

Vlada HNK je jednoglasno usvojila odluku o koncesiji za „Granit“. Jedan od uslova za dobijanje koncesije je bio taj da „Granit“ pronađe strateškog partnera.

 

 

– Ono što smo mi tražili klauzulom u ugovoru je da se koncesija izdaje na 30 godina, pod uslovom da narednih 6 mjeseci strateški partner uđe u posao. Dakle, da izvrši uplatu sredstava koja su definisana sporazumom, oko 20 miliona. Ukoliko do toga ne dođe nakon šest mjeseci koncesija ne važi – govori Zanin Vejzović, ministar privrede HNK.

 

 

Stečajni upravnik Granita, Abid Šarić, ističe da je isplaniran svaki korak i redoslijed aktivnosti u vezi sa ugovorom sa strateškim partnerom, a to je, podsjetimo, kompanija „Lake“ koja dostavila najbolju ponudu na javnom oglasu za prodaju preduzeća prošle godine.

 

 

– Generalni okvir koji smo dogovorili je da ćemo Granit osposobiti, u smislu zakona da ima dozvolu za koncesiju, dozvolu za izvođenje radova i dozvolu za ekspoloataciju. Jedno daje vlada, a ostala dva daju ministarstva i kad ti se uslovi ispune strateški partner će položiti sredstva na žiro račun i krenuće se sa izmirivanjem – mišljenja je Šarić

 

 

Šarić naglašava da je investitor još uvijek zainteresiran i kako je pomenuta firma priložila bankovnu garanciju kao i svoj biznis plan. Mogući oporavak Granita općinska vlast vidi kao novu šansu za razvoj Jablanice.

 

 

– Kada u Jablanici budemo imali zadovoljnih 200 ili novo zapošljavanje, koje bi trebalo da se desi početkom realizacije tog ugovora, Jablanica će to značajno osjetiti u svim segmentima – kaže Damir Šabanović, načelnik Općine Jablanica.

 

Potražnja na tržištu za ovom sirovinom je velika. 90% proizvodnje izvozi se na strana tržišta, naglašava stečajni upravnik Šarić. Riječ je o sirovini izvrsne kvalitete kojom su se u zadnjih 100 godina gradile zgrade i trgovi širom Evrope i svijeta.

 

 

 

Depo.ba

Facebook Comments Box