Home DRUŠTVO Naš Adnan je odlučio biti drugačiji

Naš Adnan je odlučio biti drugačiji

1107

Misli globalno, djeluj lokalno – riječi su koje vode Adnana Đelmu iz Jablanice koji je odlučio svoje slobodno vrijeme ‘potrošiti’ na nešto drugačiji način.

Protekle četiri godine krenuo je s ekološkim akcijama na području svog grada i okolnih mjesta, iz kako navodi, ”zahvalnosti prema Majci prirodi”.

”Sve je počelo prije četiri godine, kad sam došao na ideju da uključim sugrađane u malo ozbiljnije akcije poput čišćenja Jablaničkog jezera, grada i okolnih prelijepih mjesta koje imamo.

Želim na ovaj način posebno skrenuti pažnju na mlađi uzrast, kroz radionice u školama i mislim da je jedina svijetla tačka za buduće generacije taj rad od samog sazrijevanja, podizanje svijesti o zaštiti okoliša. Pojedini ljudi su to ‘preskočili’ pa samim tim i ne krivim toliko ljude, koliko naš sistem koji je dozvolio sve ovo da nam se događa”, navodi ovaj tridesetčetverogodišnjak i dodaje kako u skorije vrijeme planira s osnivanjem ekološkog društva koji bi se bavio ovim problemima.


Ističe kako na globalnom nivou nije optimističan kad je u pitanju očuvanje naše planete, ”jer smo nemoćni da nešto poduzmemo kako bi zaustavili globalno zagrijavanje”.

”Sve ovo što radim to je moja zahvalnost prema prirodi koju nam je Majka posudila na kratko i sama ta privilegija buđenja iz dana u dan me čini zahvalnim”, navodi Adnan za Bljesak.info.

Uspješno je realizirao mnogo akcija poput čiščenja divljih deponije na području općine Jablanica, odnosno na mjestima poput vidikovaca u okolici, a u planu ima sljedeće. ”Ono što planiram u skorije vrijeme je akcija na koju pozivam građane povodom Dana općine Jablanica 22. februara ove godine i jedna od destinacija su proširenja poslije Mosta Begića i Begovića. Tako da ćemo malo ‘zagaziti’ i u grad Mostar”, rekao je ovaj mladi aktivist i pozvao sve da mu se pridruže u očuvanju prirode koja nam je dana na brigu.

bljesak.info

Facebook Comments Box