Home VIJESTI BIH Ambasada Izraela u Sarajevu organizira izložbu o napadu Hamasa,oglasila se Benjamina Karić

Ambasada Izraela u Sarajevu organizira izložbu o napadu Hamasa,oglasila se Benjamina Karić

129

Ambasada Izraela i Privredna komora države Izrael u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu planiraju organizirati prijem povodom godišnjice napada Hamasa na Izrael, koji se dogodio 7. oktobra prošle godine.Ambasadorica Izraela za BiH i Albaniju Galit Peleg zakazala je prijem u hotelu Evropa za utorak 15. oktrobra.

Ovu informaciju iz medija saznala je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić koja se odmah oglasila na svom Facebook profilu:

Osjećam obavezu da javno osudim bilo kakav čin koji jednostrano prikazuje patnje jednog naroda, dok se paralelno ignorira genocid u Gazi i tragedija koju palestinski narod prolazi. Izrael je, nakon napada, odgovorio ubijanjem preko 41.000 ljudi, uključujući žene, djecu, starije i nemoćne, dok su milioni ljudi raseljeni.

Ubijanje nedužnih civila, dodala je ona, bez obzira na to s koje strane dolazilo, mora se osuditi, ali organiziranje ovakvih događaja, dok se trenutno dešavaju nebrojene ljudske tragedije u Gazi, predstavlja moralni paradoks i šalje poruku indiferentnosti prema nevinim žrtvama.

U najmanju ruku je to provokacija gradu koji je preživio najstrašnija stradanja, kakvo je naše Sarajevo. Umjesto toga mnogo je potrebnije pozvati na zaustavljanja nasilja, pružanje humanitarne pomoći i obnovu mira. Pozivam one koji su odlučili ustupiti prostor u ovu svrhu da preispitaju svoju odluku – zaključila je gradonačelnica Sarajeva.’

Facebook Comments Box