Home VIJESTI BIH U Konjicu 10 osoba oboljelo od morbila

U Konjicu 10 osoba oboljelo od morbila

371

Posljednjih desetak dana došlo je do pogoršanja epidemiološke situacije u Konjicu, vezano za obolijevanje od morbila, informisali su iz HES-a Doma zdravlja Konjic. Ukupno je deset osoba oboljelo od morbila, od kojih je prvi slučaj evidentiran u aprilu, nakon toga u maju, a od 7. juna do sada još 8 osoba je oboljelo.

Šefica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Konjic Armina Lazarević potvrdila je da je došlo do pogoršanja epidemiološke situacija kada je u pitanju oboljenje od morbila.

U gradu Konjicu zadnjih 10-ak dana došlo je do pogoršanja epidemiološke situacije vezano za obolijevanje od morbila. Tad nam eskalira pojava obolijevanja od morbila, a prvog registrovanog oboljelog od morbila imali smo u aprilu, zatim imamo registrovanog u maju, da bi od sedmog juna do sada imali još osam oboljelih i to tri oboljele osobe u zadnja tri dana. Ukupno govorimo o 10 oboljelih osoba od morbila, od toga najmlađa osoba je stara jednu godinu, a najstarija 48 godina. Ono što najviše zabrinjava jeste da su od tih 10 prijavljenih, oboljelih od morbila, četiri osobe bile hospitalizirane na infektivnoj klinici u Mostaru, a od toga su tri osobe s komplikacijama”- kazala je doktorica Lazarević

Morbile su virusno veoma zarazno oboljenje, od kojih mogu obeljeti i djeca i odrasli, a vakcinacija djece MMR vakcimom je ključna zdravstvena strategija u kontroli navedenog oboljenja.

Veliki broj oboljelih od morbila se javlja zato što je vakcinisanost protiv ove bolesti sve lošija. Procentualno trebali bismo imati kolektivni imunitet, da bude vakcinisano 95% djece, a u tu grupu spadaju djeca do 14 godina. Najbitnije za ovu bolest jeste redovna vakcinacija, jer za ovu bolest morbili zajedno u kombinaciji sa rubeolom i parotitisom imamo jednu vakcinu s kojom se borimo protiv ova tri virusa. To je MMR vakcina koja se daje u prvoj godini života i sa polaskom u školu”- izjavila je doktorica Lazarević.

Neprovjerene informacije o sigurnosti, sastavu i efikasnosti MMR vakcine dostupne na internet platformama dovele su do straha, nepovjerenja i izostanka saradnje roditelja sa zdravstvenim institucijama koje vrše usluge vakcinacije, što je razlog širenja ovog oboljenja.

Najviše problema vezanih za vakcinaciju MMR vakcinom prouzrokovale su neprovjerene informacije plasirane putem medija i društvenih mreža i sve te neprovjerene informacije dovele su do nepovjerenja roditelja. Veliki procenat roditelja izbjegava vakcinisanje ovom vakcinom, što dovodi do toga da je sve više nevakcinisane djece. Probijamo kolektivni imunitet, tako da dolazi do širenja ove bolesti, konkretno  morbila u ovom slučaju, jer one spadaju u jednu od najkontaminoznijih bolesti”- između ostalog je navela doktorica Lazarević.

Ukoliko se oboljenja od kojih štiti MMR vakcina nisu manifestovala u dječijoj dobi, nevakcinisana djeca mogu imati posljedice i u budućnosti.

Ovom vakcinom spriječavamo obolijevanje ne samo od morbila, nego i od rubeole i parotitisa. Reći ću samo vezano za rubeolu, ono što bih svakom roditelju trebalo biti u glavi. Ukoliko njihovo žensko dijete i ne oboli u ranoj dječijoj dobi, najgore bi bilo da oboli kao trudnica, jer za trudnice su sve virusne bolesti jako opake, kako za njih tako i za njihov plod. Rubeola je jedna od vodećih bolesti što dovodi do malformacija ploda. Parotitis ili u narodu poznatiji kao zaušnjaci imaju afinitet prema jajnicima kod djevojčica, prema testisima kod muškaraca, tako da mogu dovesti i do steriliteta. Savjetujem, molim, apelujem na sve roditelje u našem gradu da ukoliko nisu redovno vakcinisali svoju djecu ili ukoliko nisu sigurni da li su njihova djeca redovno vakcinisana da se obrate u vakcinalni centar Doma zdravlja, da provjere vakcinalni status i da krenu u vakcinaciju ako je to potrebno”-  za radiokonjic.ba izjavila je doktorica Lazarević.

Da bi se postigao napredak ka eliminaciji morbila, imperativ je postizanje i održavanje pokrivenosti od preko 95% vakcinisanih sa dvije doze MMR vakcine.

Facebook Comments Box