Home VIJESTI CRNA HRONIKA Poskupljenju struje nije kraj: Veliki udar očekujemo tek u septembru i oktobru

Poskupljenju struje nije kraj: Veliki udar očekujemo tek u septembru i oktobru

202

Od prvog augusta došlo je do povećanja cijena električne energije za domaćinstva koji struju koriste od JP Elektroprivreda BiH. Posljednje poskupljenje struje ne rješava nagomilane probleme i stoga tu neće biti kraj dizanju cijena za građane – tvrdi ovo stručnjak za energetiku Almir Bečarević, u razgovoru za N1.

“Ništa se ne radi, a jedino rješenje svako vidi u povećanju cijene, a to u konačnici uvijek mora biti krajnja mjera. Ovo je situacija koja će doprinijeti i onim organizacijama koje će tek sada dobiti ugovore, a to je za sve one potrošače koji sa javnog snabdijevanja prelaze na tržišno. Njih tek u septembru i oktobru očekuje udar, jer tek sad trebaju početi dobivati ugovore. Lanac će biti pokrenut i neće stati. Elektroprivreda BiH je za prvih šest mjeseci u gubitku od 26 miliona KM, a prošle godine je imala 24. Može se očekivati da do kraja godine bude u gubitku između 60 i 120 miliona – šta će im biti rješenje? Logično, povećanje cijena”, stava je Bečarević.

Napomenuo je da u prilog građanima ne ide ni činjenica da je izvoz električne energije iz BiH u drastičnom padu – dodajući da “ovo nije kraj”.

S druge strane, i situacija sa prirodnim gasom je daleko od idealne.

“Ova godina će biti sa najmanjom isporučenom količinom prirodnog gasa u zadnjih deset godina u FBiH. Ljudi idu na ugalj i drvo, to je veliki problem za grad, vidjeli smo šta nam se dešava u zimu. Umjesto da idemo ka većim smanjenjima cijena da stimulišemo ljude da ga troše, mi radimo suprotno”, rekao je Bečarević za N1.

Podsjetimo, usklađivanje cijena električne energije će dovesti do povećanja od samo 2,3 posto ukupnog prihoda EP BiH, a resorni ministar tvrdi da će povećanje će za 85 posto kupaca iznositi oko 2,5 KM mjesečno.

Danas su se oglasili i iz Vlade FBiH, odakle tvrde da će subvencionirati račune za struju socijalnim kategorijama i onima sa najnižom penzijom.

Facebook Comments Box