Home VIJESTI KANTON Mještani se bune protiv izgradnje vjetroparka u blizini parka prirode Blidinje

Mještani se bune protiv izgradnje vjetroparka u blizini parka prirode Blidinje

143

Projekt izgradnje vjetroparka u blizini zaštićenog područja Parka prirode Blidinje izazvao je veliko nezadovoljstvo među mještanima i stručnjacima, koji upozoravaju na moguće negativne posljedice po prirodno okruženje i lokalnu zajednicu.

Iz Aarhus centra BiH ističu da ovaj projekt ukazuje na nesmotren rad nadležnih institucija i izaziva duboko nepovjerenje.

Planirani vjetropark Poklečani u općini Posušje obuhvata 20 turbina ukupne snage 132 MW, a investicija je procijenjena na preko 200 milijuna eura.

Iva Bagarić, čija je kuća udaljena samo 270 metara od prve vjetroturbine, saznala je za projekt slučajno. “Prije 11 godina sam poslala faks u ime mene i moje pokojne majke Elektroprivredi da se mi ne slažemo s time, zato što nismo znali ništa o projektu. Nitko nije konkretno razgovarao s nama. Tek krajem prosinca sam saznala da će turbina biti 270 metara od moje kuće i to je za mene neprihvatljivo. Turbina je od groblja udaljena samo 100 metara,” izjavila je Iva.

Miro Raič, dugogodišnji šumar na tom području, također je izrazio zabrinutost zbog odabrane lokacije. “Stalno sam govorio – ljudi, nemojte to blizu kuća stavljati. Ima toliko lokacija na ovom brdu. Oni su radili svoje i šutjeli,” objašnjava Raič.

Osim utjecaja na lokalno stanovništvo, planirano je i krčenje 350 tisuća kvadrata šume za izgradnju pristupnih puteva, što je odobrilo županijsko ministarstvo. Postavljanje vjetroturbina može imati značajan utjecaj na staništa brojnih zaštićenih i ugroženih vrsta koje naseljavaju Park prirode Blidinje, uključujući poremećaj migratornih puteva ptica, fragmentaciju staništa i buku koja može stresirati divlje životinje.

Zbog svega navedenog, nužno je razmotriti alternativna rješenja koja bi omogućila razvoj obnovljivih izvora energije bez ugrožavanja prirodnih i kulturnih vrijednosti ovog jedinstvenog područja. Transparentan proces u kojem se uzimaju u obzir mišljenja i zabrinutosti svih sudionika ključan je za donošenje odluka koje balansiraju razvoj i očuvanje prirodnih resursa.

Očuvanje Parka prirode Blidinje mora biti prioritet, jer predstavlja neprocjenjivo bogatstvo. Samo održivim pristupom možemo osigurati očuvanje prirodne i kulturne baštine ovog područja za buduće generacije, dok istovremeno razvijamo obnovljive izvore energije koji su ključni za našu budućnost, prenosi Crna Hronika.

Facebook Comments Box