Home VIJESTI KANTON Udruženja žena NERA Konjic podiže prvi jestivi park u Konjicu

Udruženja žena NERA Konjic podiže prvi jestivi park u Konjicu

140

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Udruženje žena „NERA“

Udruženja žena NERA Konjic, uz podršku Telemach fondacije, podiže prvi jestivi park u Konjicu

(Konjic, 17.7.2024.) – Udruženje žena „NERA“ iz Konjica započelo je s implementacijom projekta „Podizanje jestivih parkova u urbanim sredinama“ u gradu Konjicu. Projekat je podržala Telemach fondacija kroz Program regionalnih grantova 2024.
Kroz ovaj projekat Udruženje žena „NERA“ želi podići svijest lokalnog stanovništva o važnosti postojanja takozvanih jestivih parkova za pčele, ptice i ljude u urbanim sredinama. U aktivnostima, koje će trajati do 30. novembra, učestvovat će oko 100 volontera iz Konjica, koji će imati priliku da prođu edukaciju o ekološkim pristupima planiranja i izgradnje gradskih jestivih parkova. Edukacija će se izvoditi u dva dijela, teoretskog i praktičnog, koji podrazumijeva sadnju biljaka i podizanje parka. Jestivi park bit će uspostavljen u sadašnjem dvorištu JU „Srednja škola“ Konjic, u blizini Ćuprije i šetališta pored Neretve u centru Konjica.
Projektom se stavlja fokus i na ishranu pčela u urbanim zonama, a kao odgovor na ovaj problem planirana je podjela 1000 sadnica mađarskog medonosnog bagrema građanima Konjica, pčelarima i ljubiteljima prirode. Ova aktivnost planirana je za kraj oktobra, kada je i najpovoljnije vrijeme za početak jesenje sadnje. Udruženje žena „NERA“ sa svojim partnerom JU „Srednja škola Konjic“ i uz podršku Telemach fondacije kreiralo je odličnu ekološku inicijativu koja bi trebala biti podstrek i ostalim lokalnim zajednicama da počnu s podizanjem jestivih parkova i da već postojeće gradske parkove obogate medonosnim i plodonosnim biljkama.
Program regionalnih grantova Telemach fondacije usmjeren je na finansijsku i mentorsku podršku neprofitnim organizacijama iz malih lokalnih zajednica širom Bosne i Hercegovine, pružajući im priliku da ostvare održive rezultate i poboljšaju kvalitet života lokalnog stanovništva u oblastima edukacije i zaštite okoliša. U okviru ove jedinstvene inicijative od 2022. godine, kroz dva poziva, podržana su 23 udruženja, s ukupnim dodijeljenim sredstvima od 108.803,74 KM. Ukupan budžet Programa regionalnih grantova za 2024. godinu iznosi 61.668 KM i podijeljen je na 13 novih projekata, među kojima je i projekt „Podizanje jestivih parkova u urbanim sredinama“ udruženja žena „NERA“ iz Konjica. Maksimalan iznos grant sredstava po projektu je 5.000 KM.

Facebook Comments Box