Home VIJESTI SVIJET Pročitajte najbitnije današnje vijesti iz svijeta

Pročitajte najbitnije današnje vijesti iz svijeta

7

Sukobi u Pojasu Gaze eskaliraju, a izraelske snage pokreću intenzivne zračne napade, što dovodi do značajnih civilnih žrtava. Palestinska strana odgovara raketnim napadima prema izraelskim gradovima.

U Ukrajini, sukobi se nastavljaju u istočnim regijama, gdje ruske i ukrajinske snage vode žestoke borbe u strateškim područjima poput Bahmuta.

Ekstremne vremenske prilike pogađaju Filipine, gdje je Taal vulkan proizveo gusti smog, što je primoralo vlasti da upozore stanovništvo na opasnosti po zdravlje​

Japanska vlada najavila je značajan ekonomski paket kako bi potaknula oporavak od pada inflacije i stagnacije domaće potrošnje, koja je počela pokazivati znakove oporavka nakon 14 mjeseci​

Evropska unija razmatra uvođenje novih sankcija protiv Rusije zbog eskalacije sukoba i njihovog uticaja na energetsku sigurnost u Evropi.

Američki predsjednik Joe Biden planira posjetu Njemačkoj kako bi s evropskim liderima razgovarao o daljnjoj vojnoj podršci Ukrajini.

Na Bliskom Istoku, napetosti između Irana i Saudijske Arabije rastu, a diplomatski napori Ujedinjenih nacija pokušavaju smiriti situaciju i spriječiti daljnje eskalacije​

Velika Britanija najavila je nove mjere za borbu protiv inflacije, uključujući povećanje kamatnih stopa kako bi stabilizirala ekonomiju.

Kina i SAD ponovno vode trgovinske pregovore u pokušaju smanjenja napetosti i pronalaska zajedničkih ekonomskih rješenja.

Klimatski protesti se održavaju širom Evrope, a aktivisti traže hitnu akciju kako bi se smanjila emisija štetnih gasova i zaustavilo globalno zagrijavanje.

Facebook Comments Box