Home JABLANICA Alarmantni podaci: Jablanica grad koji nestaje!

Alarmantni podaci: Jablanica grad koji nestaje!

1153

Jablanica se, nažalost, suočava s brojnim izazovima, posebno kada je riječ o nezaposlenosti i nedovoljno razvijenoj privredi. Iako su podaci za 2023. godinu pokazali određene pozitivne pomake, realnost je da ova općina i dalje ima visok nivo nezaposlenosti. Sa 1.713 nezaposlenih, čak 46,4% radno sposobnog stanovništva nije zaposleno. Ovaj podatak jasno pokazuje da lokalna ekonomija nije dovoljno snažna da osigura posao za veliki broj građana.

(Statistika Federalnog zavoda.)

Iako je broj zaposlenih lagano porastao u periodu između 2010. i 2023. godine, rast nije dovoljan da smanji nezaposlenost na prihvatljiv nivo. Ove brojke ukazuju na to da Jablanica, usprkos blagom napretku, nije uspjela stvoriti dovoljno radnih mjesta i privući veće investicije koje bi stimulisale privredni rast.

Prosječna plata, iako povećana na 1.270 KM, ne odražava stvarno stanje u kojem se veliki broj građana nalazi bez posla i sigurnih prihoda.
Veći broj ljudi je prisiljen da traži zaposlenje van općine, što dodatno doprinosi demografskom padu i negativnim trendovima u broju stanovnika.

Što se tiče privrede, iako je zabilježen porast izvoza na 8.132.603 KM u 2023. godini, ovo je i dalje zanemarljivo u poređenju s mnogo razvijenijim gradovima u Bosni i Hercegovini.
Javni sektor najviše zapošljava čekajući posrnuli Granit da se vrati starom sjaju.
Jablanica zaostaje za drugim gradovima po pitanju industrijskog i privrednog razvoja, a mali broj poslovnih subjekata (696) ukazuje na to da se općina ne uspijeva pozicionirati kao ozbiljan ekonomski centar. Pored toga, iako poreski prihodi po stanovniku rastu, to nije dovoljno da bi se suštinski promijenila ekonomska situacija.

Značajan pad broja učenika osnovnih i srednjih škola dodatno oslikava problem odljeva mladih i opći pad populacije. Bez mladih i obrazovanih kadrova, teško je očekivati dugoročan privredni napredak.

Zaključno, Jablanica je općina koja se suočava s ozbiljnim izazovima u pogledu nezaposlenosti, slabog privrednog razvoja i skromnog izvoza. Potrebne su hitne mjere za stimulisanje lokalne privrede, privlačenje investicija i stvaranje radnih mjesta kako bi se spriječilo daljnje odseljavanje stanovništva i pogoršanje ekonomske situacije.

Facebook Comments Box