Home DRUŠTVO Danas je počela prva Akademija u pokretu za aktiviste i umjetnike u...

Danas je počela prva Akademija u pokretu za aktiviste i umjetnike u BiH

315
0

Ova akademija okupila je aktiviste, aktivistkinje i umjetnice iz cijele Bosne i Hercegovine koji će u narednim danima putovati Hercegovinom upoznajući njene prirodne ljepote i neustrašive riječne aktiviste i aktivistkinje koji se godinama bore za spas Neretve i njenih pritoka od gradnje (malih) hidroelektrana.

Trenutno se nalazimo na Doljanci gdje su se naši učesnici i učesnice upoznali s hrabrim riječnim aktivistima Nazom Spahić i Edinom Salihagićem, predstavnicima organizacije “Za Doljanku” koji upravo govore o historiji odbrane ove rijeke, izazovima s kojima su se susretali, pravnoj borbi i o daljim koracima u odbrani ove divne rijeke.

Naza je predsjednica Udruženje “Za Doljanku” Jablanica osnovanog 2018. godine, koje se godinama bori protiv izgradnje a sada i rada mHE “Zlate” u vlasništvu Mirze Teletovića, bivšeg košarkaša koji je ovaj objekt izgradio mimo volje ove lokalne zajednice. Naza je inspiracija i izvor mudrosti za sve mlađe aktiviste i aktivistice.

Edin obnaša funkciju potpredsjednika Udruženja „Za Doljanku“ Jablanica i aktivno je uključen u procese zaštite prirode Bosne i Hercegovine. Za svoju Doljanku rado daje svoje privatno vrijeme i nesebično koristi sva znanja da je unaprijedi i zaštiti.

U naredna četiri dana učesnice i učesnici naše akademije u pokretu 2023. imat će priliku upoznati neke od pionira odbrane bosanskohercegovačkih rijeka na Doljanci, Bunskim kanalima, Neretvici i Neretvi i slušati o izazovima i pobjedama u njihovoj dugogodišnjoj borbi upravo na obalama ovih rijeka. Razmjenom iskustava, prenosom znanja i vještina radimo na osnaživanju ekološkog pokreta za rijeke i šume u BiH i regionu!

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine
Save the Blue Heart of Europe

#Doljanka #bitkazaNeraEtwu #spasimoNeretvu #božanskarijeka #slobodarijekama #fondacijaact #ACTakademija2023 #stopmHE #jaBiHdatecem #PustiNeraEtwuNekaTeče #NeraEtwabožanskarijeka

Facebook Comments Box
Previous articleRK Turbina: SKLAPANJE IGRAČKOG KADRA ZA PREDSTOJEĆU SEZONU
Next articleDOČEKALA IH ZAKLJUČANA VRATA Federalni inspektori ne mogu obaviti nadzor hotela Jablanica zbog kolektivnog godišnjeg