Home DRUŠTVO Danas protesti u Jablanici u znak podrške Enisi Klepo i ostalim žrtvama...

Danas protesti u Jablanici u znak podrške Enisi Klepo i ostalim žrtvama nasilja

592
0

Brojna udruženja iz BiH i građani Jablanice za danas su najavili proteste kao izraz podrške Enisi Klepo koju je brutalno pretukao vlasnik hotela Jablanica, Amir Džafić, ali i svim ženama koje su žrtve nasilja.

 

Proteste danas u 18:00 sati u ulici Doljanka organizuje nekoliko udruženja iz Mostara, Konjica, Jablanice i Sarajeva.

Ističu da mirnim protestima u Jablanici žele poslati poruku da neće stati dok se nasilje nad nezaštićenom radnicom, ne kazni.

 

Enisa Klepo, dojučerašnja radnica hotela Jablanica, je pretučena prošle sedmice nakon što je tražila posljednju platu s obzirom na to da je planirala dati otkaz.

 

Međutim, umjesto plate dobila je batine kojima je prethodio verbalni sukob sa vlasnikom Amirom Džafićem i njegovom suprugom. U incidentu je zadobila teške povrede glave.

 

Ono što dodatno zabrinjava je i činjenica da je Amir Džafić nakon 48-satnog zadržavanja u policiji pušten na slobodu jer Tužilaštvo HNK “nije imalo zakonske razloge za predlaganje pritvora”.

 

Načelnik Jablanice Damir Šabanović je osudio ovaj incident i rekao da će Općina Jablanica u narednom periodu preispitati bilo kakvu saradnju sa hotelom Jablanica odnosno njegovim vlasnikom koji pored nipodaštavanja radnika i njihovih prava provode i fizičko nasilje nad njima.

 

Facebook Comments Box