Home DRUŠTVO Feljton pitke vode Jablanice: Obilje izvora u Donjoj Jablanici

Feljton pitke vode Jablanice: Obilje izvora u Donjoj Jablanici

390
0

Donja Jablanica je naselje bogato vodama. Neke od njih su još uvijek u punom kapacitetu, druge vremenom nestaju i njihov kapacitet opada, dok su treće betonirane i tu je napravljena spomen-česma.

 

Za vrijeme austrougarske vladavine, na mjestu gdje je izvor Tunel, vadila se željezna ruda. Radnici su, kopajući, naišli na veliku vodu, te su se morali povući. Sada se Tunel proteže u dva kraka, jedan dužine 100 m, a drugi 60 m. Kapacitet ove vode, po riječima mještana, polako opada, ona vremenom nestaje.

 

Postoje i izvori Donje i Gornje Vodice. Na Gornjim Vodicama je 1975. godine sin Ismet uhajrio svome ocu Jusufu česmu. Tu je sada i korito, kako bi se stoka mogla napajati. Česma je daleko od seoskih kuća, pa je izgradnja išla teže. Tada je iz obližnjeg sela, Glogošnice, doveden magarac, koji je prenosio cement i šljunak. U međuvremenu, u blizini česme je sagrađena lovačka koliba, koja je iskoristila isti izvor, te je sada voda sa česme manjeg inteziteta, posebno u ljetnim danima.

 

Važno je spomenuti i Sopot, koji je uvijek istog kapaciteta, Mline, sada već potopljenje Grabovičkim jezerom, Mlake, te Krajušu koja povremeno nestaje.

Facebook Comments Box