Home DRUŠTVO Jablanica: Fekalije u podrumima nadležni ne reaguju

Jablanica: Fekalije u podrumima nadležni ne reaguju

1732
0

Stanovnici naselja Gornja Kolonija, ulica Meše Selimovića, već godinama muku muče početkom jesenjih mjeseci. Naime, iako se godinama apeluje na Komunalno preduzeće Jablanica i Opštinu Jablanica, ništa nije urađeno povodom izlijevanja kanalizacije u podrume kuća ovih naselja.

Tako je i prilikom posljednjeg nevremena koje je Jablanicu pogodilo sinoć voda sa fekalijama poplavila podrume građana a pri tome su uništeni peleti, zimnice i druge lične stvari.

Šteta se broji u stotinama maraka, a iz godine u godinu reakcije i odgovora od nadležnih nema.
Kako kažu mještani, rečeno im je da je problem u nadležnosti Komunalnog preduzeća. Više puta su kako organizovano tako i pojedinačno mještani posjećivali Komunalno i žalili se na ovaj problem ali nikakve reakcije nije bilo. Oni kažu da za problem znaju, da su pokušavali riješiti ali da ne mogu sanirati problem.

Građani su ogorčeni jer su pred samom sezonom kiša a dio peleta je kod nekih porodica već uništen. Situaciju gorom čini to što kod nadležnih uopšte nema interesa da se problem riješi što dodatno frustrira građane. Kažu da se sa apatijom i nemarom prilikom riješavanja ovog problema susreću već godinama.

Također, građani se pitaju zašto Komunalno preduzeće, ukoliko je problem složen, ne uputi apel prema Opštinskom vijeću da se kanalizacija na ovom dijelu grada krene sistematski riješavati? Osim materijalne štete, problem je i higijenske prirode, jer se u podrumima brojnih građana trenutno nalaze fekalije kao i krupniji medicinski otpad, poput gaza i zavoja.


Kako nam kažu mještani, sami se moraju pobrinuti za sav otpad i fekalije kao i dezinficirati prostorije što je trenutno zbog očekivanih kišnih padavina nemoguće, jer nečista voda stalno plavi podrume. Mještani su Prinuđeni da žive u smradu, nečistoći i riziku od zaraze.

Facebook Comments Box