Home JABLANICA Loša nam je kvaliteta zraka, Jablanica se posebno izdvaja

Loša nam je kvaliteta zraka, Jablanica se posebno izdvaja

775

Ovih dana nad našim prostorima zadržat će se oblak pustinjske prašine.

Zrak u Bosni i Hercegovini, prema indeksu kvalitete zraka objavljenom na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda jučer u 8 sati ujutro bio je loše kvalitete. Mjerenja u 10 sati pokazuju slične rezultate. Mjerne stanice u Mostaru, Goraždu, Sarajevu, Ilidži, Gadžićima, Vogošći, Ilijašu, Travniku, Jajvu, Livnu, Zenici i Kaknju, obilježen je kao zagađen. U tešnju Tuzli Živinicama Lukavcu i Maglaju, zrak je označen kao dobar i odličan.

Prema aplikaciji PurpleAir posebno se izdvojila Jablanica, prema indeksu kvalitete zraka jučer ujutru je bio posebno loš u Jablanici, no stanje nije puno bolje ni u ostatku države, piše Bljesakinfo.

Podsjetimo, ovih dana nad našim prostorima zadržat će se oblak pustinjske prašine.  Unatoč anticikloni i toplinskom valu, nebo će zbog toga biti mutno, a ponegdje i žućkaste boje. Sve do početka idućeg tjedna, prema objavama meteorologa i specijaliziranih stranica, trebala bi trajati ova situacija, a nakon toga bi se atmosfera trebala postupno raščistiti.   Ranije su mediji objavili i zašto saharski pijesak stiže u Europu. Kada pijesak stigne stručnjaci većinom savjetuju: ostanite doma! Saša Srić, internist i pulmolog, voditelj opće interne KBC-a Zagreb govori kako saharski pijesak nije bezazlen. Ukazao je na brojne zdravstvene probleme. Može izazvati tek blage respiratorne poteškoće, ali kod najosjetljivijih kroničnih bolesnika čak dovesti do srčanog udara.

Facebook Comments Box