Home JABLANICA Milanović će danas odlikovati bojnu HVO-a koja je učestvovala u napadu na...

Milanović će danas odlikovati bojnu HVO-a koja je učestvovala u napadu na Soviće i Doljane

589
0

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas će u Širokom Brijegu odlikovati “Poskok bojnu”, koja je učestvovala u napadu na sela Sovići i Doljani u Jablanici nakon kojih su počinjeni zločini.

 

Poskok bojna osnovana je u Širokom Brijegu 19. jula 1991. godine, a u presudama Haškog tribunala ostalo je zabilježeno da je bila dio snaga HVO-a koje su 1993. godine izvršile napad na sela Sovići i Doljani u Jablanici.

 

U prvostepenoj presudi u slučaju Prlić i ostali, navodi se i da je Mladen Naletilić Tuta, koji je pred Haškim tribunalom zbog ratnih zločina osuđen na 20 godina zatvora, komandovao napadom na sela i da su u napadu učestvovali vojnici HVO-a kojima je on komandovao. Kao jedinice kojima je komandocao Tuta u presudi su nabrojane: bojna Poskok, Kažnjenička bojna, jedinice Posuške i Grdani.

 

Historičar Amir Kliko u knjizi “Rat u Srednjoj Bosni 1992.-1994. godine”, opisao je zločine i postupanje pripadnika HVO prema zarobljenim vojnicima i civilima nakon što su 17. jula zauzeli sela Sovići i Doljani.

 

“U rejonu tih sela predala su se 94 pripadnika ARBiH. Neki od njih su strijeljani, s nekoliko bošnjačkih civila, iz odmazde zbog pogibije u borbenim četiri vojnika Kažnjeničke bojne. Prije likvidacije su mučeni i ponižavani”, navodi se u knjizi.

 

 

U prvoprestepenoj presudi Prliću i ostalim se opisuje da su zarobljeni muškarci, među njima i jedan trinaestogodišnji dječak bili prisiljeni da izvode inžinjerske radove na položajima HVO-a.

 

Dalje u knjizi Kliko piše kako je prema saznanjima ARBiH, navodno najmanje trojicu ubio Vlado Ćurić, a Leto Davor je navodno silovao jednu djevojku. Kamioni su odvozili opljačkanu stoku u Široki Brijeg. Civili koji su se zatekli u selu, njih 422 su nakon nekoliko dana maltretiranja protjerani prema Gornjem Vakufu.

 

Prema komandi viših komandanta nakon prestanka sukoba na prostoru ova dva sela zapaljene su sve muslimanske kuće i srušene dvije džamije. Odjel Odbrane HVO Jablanica, opljačkao je i kao ratni plijen svu pokretnu i konfiscirao svu nepokretnu bošnjačku imovinu iz tih sela.

 

Ovo nije prvi put da Zoran Milanović odlikuje jedinice HVO-a čiji su pripadnici činili zločine u toku rata.Tokom 2020. godine, Milanović je uručio odlikovanje za Specijalnu policiju MUP-a HRHB. Odlikovanje je uručeno optuženom za ratne zločine Zlatanu Miji Jeliću. Milanović je kao predsjednik odlikovao i Vojnu policiju HVO-a, čiji je komandant Valentin Ćorić osuđen za ratne zločine.

Klix.ba

Facebook Comments Box