Home JABLANICA OBILJEŽEN 19. JUNI – DAN CIVILNIH ŽRTAVA RATA OPĆINE JABLANICA

OBILJEŽEN 19. JUNI – DAN CIVILNIH ŽRTAVA RATA OPĆINE JABLANICA

112

Prigodnim programom, polaganjem cvijeća, učenjem fatihe i odavanjem počasti ubijenim civilima, danas (srijeda, 19.6.2024. godine) je obilježen Dan Civilnih žrtava rata općine Jablanica.
Brojne delegacije odale su počast nevinim žrtvama, prisjećajući se 19. juna 1993. godine, kada su granate, ispaljene sa neprijateljskih položaja, usmrtile četvero naših sugrađana, među kojima i dvoje djece.
Na spomen obilježje Civilnim žrtvama rata položeno je cvijeće, proučena fatiha i odata počast za 40 ubijenih civila u periodu odbrambeno – oslobodilačkog rata 92.- 95. Cvijeće je, među ostalim, položila i delegacija općine Jablanica, koju su činili općinski načelnik Damir Šabanović, predsjedavajući OV Emir Muratović i sekretar Općinskog organa uprave Dženan Mulahasanović.
Članovima porodica ubijenih civila i ostalim prisutnim obratili su se Hasan Dedić, predsjednik Udruženja građana Civilnih žrtava rata Jablanica, općinski načelnik Damir Šabanović i Senida Karović, predsjednica Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo, koji su kazali da je 19. juni, datum koji se ne smije zaboraviti.
Stihove pjesme “Večeras ćemo za njih voljeti” govorila je Zara Hindić.
Sa obilježavanja su poslane poruke mira, uz želju da se nešto slično nikada i nikome ne ponovi.
Po završetku programa upriličen je obilazak Centralnog spomen obilježja šehida, poginulih, nestalih i umrlih boraca odbrambeno – oslobodilačkog rata 92. – 95., gdje je također položeno cvijeće i odata počast u znak sjećanja na šehide i poginule borce. Prisutnim se obratila predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Jablanica, Zumra Memidžan.
Obilježavanje je organizovalo Udruženje građana Civilnih žrtava rata Jablanica, uz podršku općine Jablanica.

jablanica.ba

Facebook Comments Box