Home JABLANICA Pokrenuta kampanja BUDI MI PRIJATELJ – Borimo se za izgradnju inkluzivnog centra...

Pokrenuta kampanja BUDI MI PRIJATELJ – Borimo se za izgradnju inkluzivnog centra u Jablanici

80

Udruženje građana „Roditelji za roditelje“ Jablanica pokrenuli su kampanju „Budi mi prijatelj“ usmjerenu ka izgradnji i otvorenju inkluzivnog centra za djecu i roditelje u Jablanici. Važan segment u kojem je naše udruženje aktivno angažovano jeste osiguravanje preduslova kako bi se djeci sa poteškoćama u razvoju pružile mogućnosti za rast, razvoj te učenje kroz igru u inkluzivnom okruženju. U skladu sa tim zalažemo se za stvaranje preduslova i osiguravanje kapaciteta za osnivanje prvog centra ovakvog tipa u našem gradu, koji bi bio mjesto podrške kako za djecu tako i za roditelje.

Jedan od glavnih ciljeva inkluzije je da njeguje socijalni razvoj usmjeren ka učešću i vrednovanju socijalnih uloga djece s različitim specifičnim potrebama, sa fokusom na to da upoznaju i prihvate sebe, ali i ostatku društva bez posebnih potreba da upoznaju, razumiju i prihvate drugačije i pruže svoju podršku. Upravo zbog toga želimo da lokalna vlast izdvoji finansijska sredstva za uspostavu inkluzivnog centra koji bi bio dinamično mjesto gdje bi se kroz stručno vođene aktivnosti i radionice razvijale sposobnosti i potencijali djece. Uz podršku stručnjaka iz različitih oblasti, djeca bi imala priliku ne samo naučiti, već i unaprijediti životne i socijalne vještine, ali i motoričke sposobnosti.

Centar bi bio mjesto okupljanja ne samo djece sa teškoćama, već svih članova društva jer inkluzija podrazumijeva model u kojem su svi članovi društva ravnopravno uključeni u sve njegove aspekte. Slični inkluzivni centri već postoje u Sarajevu, Ilijašu, Jajcu, Mostaru, Ljubuškom te želimo da i djeca iz Jablanice imaju Centar, ustanovu koja će biti prijatan ambijent za svako dijete, u koju će djeca i roditelji rado i sa povjerenjem da dolaze i gdje će potrebe sve djece i njihova interesovanja biti uvažene i prihvaćene, bez obzira na razloge iz kojih budu dolazili.
Filozofija inkluzije ne bavi se samo obrazovanjem djece sa poteškoćama u razvoju, već promjenom društva u cjelini te zbog toga želimo da najprije informišemo građane o potrebi za otvaranjem inkluzivnog centra u Jablanici a zatim da zajedno težimo ostvarenju ovog cilja.

Facebook Comments Box