Home JABLANICA Saopštenje za javnost IZ Jablanica: Demant čitaocima

Saopštenje za javnost IZ Jablanica: Demant čitaocima

94

Nakon što je portal Jablanicalive prenio razmišljanja nezadovoljnih čitalaca, Islamska zajednica Jablanica objavila je saopćenje za javnost i demant čitaocima koji prenosimo u cijelosti:

“U povodu javno izrečenih neosnovanih, netačnih i neprovjerenih informacija koje je lokalni portal jablanicalive.com objavio s ciljem diskreditacije Medžlisa Islamske zajednice Jablanica imamo obavezu prije svega pred našim džematlijama i članovima, te cjelokupnoj jablaničkoj javnosti, demantirati iskonstruisane optužbe i insinuacije izrečene u vezi sa otvaranjem džamije u Glogošnici.

Naime, navedeni lokalni portal je objavio tekst o „svečanom“ ručku nakon otvorenja džamije u Glogošnici.

Medžlis Islamske zajednice Jablanica nije organizovao nikakav svečani ručak, već je vlasnik restorana “Kovačević“ Senad Kovačević, izrazio namjeru da o svom trošku ugosti predstavnike vakifa, koji su pomogli izgradnju džamije, kao i druge musafire koji su prisustvovali otvorenju džamije u Glogošnici. Na ovaj način je dao svoj doprinos ovom hairli događaju u ime svog babe hadži Abdulhamida Kovačevića i rahmetli majke Ramize Kovačević.

Ostaje nejasno kako je navedeni portal došao do zaključka da se ovim činom „direktno finansira konzumiranje alkohola, što je u islamu strogo zabranjeno“ i zbog čega iznosi optužbe na Islamsku zajednicu.

Međutim, vidljivo je da se radi o zlonamjernim motivima jer se u nastavku teksta navodi da je okupljanje finansirano od sergija i članarina, iako je dobro poznato da se sergije namjenski organizuju i da se ne mogu utrošiti mimo njihove namjene, a da se članarina također namjenski troši prema pravilima i propisima Islamske zajednice.

Nažalost, zbog nekih ličnih interesa ili animoziteta, pojedinci žele unijet nemir, nered i razdor među Bošnjacima muslimanima, i na tom putu ne biraju sredstva.

Simptomatično je vrijeme „oživljavanja“ portala i teme o kojim pišu, možemo reći anonimno, jer nemaju ni impresum, uz obilje negativnosti i bez provjere tačnosti informacija, što dovoljno govori o (ne)profesionalnosti.

Navedeni portal dao je sebi za pravo tumačiti i vršiti klasifikaciju halal i haram restorana u našoj Jablanici, krijući se iza navodnih „čitalaca“, a s ciljem da naruši povjerenje naših članova.

Medžlis Islamske zajednice Jablanica će se u okviru misijskog rada i djelovanja nastaviti razvijati i u infrastrukturnom pogledu kroz svoju organizacionu strukturu preko džematskih odbora, Izvršnog odbora Medžlisa i Skupštine Medžlisa gdje je svaki naš član blagovremeno informisan o svim procesima i događajima kako na području našeg Medžlisa tako i cjelokupne Islamske zajednice.

Radosni smo i ponosni što smo zajedničkim snagama i naporima, uz veliku podršku naših vrijednih džematlija, u zadnjih pet godina izgradili četiri džamije, Zlate, Slatina, Dragan Selo i Glogošnica, te smo počeli i radove na Kulturno-edukativnom centru, kojeg ćemo, s Božijom pomoći, uspješno realizovati.”

Facebook Comments Box