Home VIJESTI BIH Jablaničanin Almir Halebić diplomirao na Nacionalnom univerzitetu odbrane Oružanih snaga SAD-a

Jablaničanin Almir Halebić diplomirao na Nacionalnom univerzitetu odbrane Oružanih snaga SAD-a

1250
Svečanost u povodu završetka školovanja operativno-strateškog nivoa na Univerzitetu za nacionalnu odbranu Oružanih snaga SAD-a za generaciju 2023 – 2024. upriličena je 13. juna 2024. godine na vojnoj lokaciji Fort McNair, Washington D.C., SAD.
Među mnogobrojnim američkim i međunarodnim vojnim i civilnim polaznicima, koji su uspješno završili školovanje na ovoj prestižnoj vojnoj školi Oružanih snaga SAD, bio je i pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, pukovnik Almir Halebić koji je ostvario izuzetan uspjeh.
Na Univerzitetu za nacionalnu odbranu Oružanih snaga SAD-a pukovnik Halebić pohađao je „Dwight D. Eisenhower“, školu za nacionalnu sigurnost i strategiju resursa te pored diplome o završenoj školi operativno-strateškog nivoa stekao i diplomu magistra nauka u oblasti Strategije upravljanja resursima.
Univerzitet za nacionalnu odbranu pohađaju visoki oficiri svih vidova kao i službenici koji dolaze iz različitih državnih institucija ili civilnih kompanija koje se bave pitanjem nacionalne sigurnosti. Kao najprestižnija visoka vojna škola u SAD-u, ista polaznicima omogućava edukaciju na strateškom nivou, gdje se fokus daje na kritičko razmišljanje i kreativnu primjenu kako vojnih tako i ostalih elemenata nacionalne moći neophodnih za kreiranje odgovarajuće nacionalne strategije i globalno integrisanih operacija u vremenu remetilačkih promjena, a u svrhu ostvarivanja premoći u konfliktima ili ratovima, u mirnodopskom vremenu ili u vremenu konkurencije/utrke.
Polaznicima su diplome uručili admiral Christopher W. Grady, zamjenik načelnika Združenog štaba američkih oružanih snaga te general pukovnik Michael T. Plehn, komandant Univerziteta za nacionalnu odbranu Oružanih snaga SAD-a i general major William H. Seely III, komandant Škole za nacionalnuu sigurnost i strategiju resursa. Pored mnogobrojnih američkih polaznika ove godine ovu prestižnu školu pohađalo je i 150 stranih polaznika iz 80 različitih zemalja.
Među mnogobrojnim visokim zvanicama, svečanoj ceremoniji prisustvovali su i vojni ataše BiH u SAD-u brigadir Mirko Bošnjak i oficir za vezu BiH sa saveznom državom Maryland, pukovnik Admir Jusupović koji su ovom prilikom čestitali pukovniku Halebiću na ostvarenom izuzetno uspjehu te mu poželjeli mnogo sreće i uspjeha u daljnjoj vojnoj karijeri.
Facebook Comments Box