Home JABLANICA Načelnik Šabanović: Uskoro krećemo u izgradnju objekata, niko neće biti zaboravljen!

Načelnik Šabanović: Uskoro krećemo u izgradnju objekata, niko neće biti zaboravljen!

919

Općinski štab Civilne zaštite Jablanica održao je  u petak, 11.10.2024. godine, 12. sjednicu, na kojoj je razmatrana aktuelna situacija na području općine, uzrokovane prirodnom nesrećom.

Općinski načelnik i komandant Štaba CZ Jablanica, Damir Šabanović je po završetku sjednice u izjavi za medije rekao:
“Na sjednici je bilo govora o provedenim aktivnostima tokom prethodnog dana , šta se sve radi i šta ćemo dalje raditi. Tokom jučerašnjeg dana (četvrtak, 10.10.2024. godine) pronađena je 1 nestala osoba, tako da se još traga za 3 nestale osobe. Ostaje nam prioritet pronalazak nestalih osoba. Istovremeno, nastavljamo sa poslovima raščišćavanja.

Sarađujemo sa svima, naravno najveći doprinos dajemo svi  mi ovdje u Jablanici. Iskoristio bih priliku da se ponovo zahvalim svima na ujedinjenju koja vlada nakon ove tragedije. Radimo svi zajedno i još jednom hvala svima, koji su dali bilo kakv doprinos i koji nam daju podršku. Naravno pored Jablanice tu su sve naše komšije iz okolnih općina i gradova, kao i iz cijele BiH, zatim Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije. Veliki je broj donatora koji nam se javlja, tako da već razmišljamo na koji način da se “vraća” život u neke, da tako kažem normalne tokove. Bit će teško nakon ove katastrofe, ali jednostavno moramo dalje…

Molim za strpljenje, jer ćemo vrlo brzo krenuti u akcije izgradnje objekata, obnove i rekontrukcije. Niko neće biti zaboravljen, niko neće biti ostavljen! Moram kazati da imamo ogromnu podršku i pomoć će sigurno doći. Još bih dodao i ponovio, kako su nam mnogi ponudili pomoć,  Federalni Štab CZ  formirao je koordinaciona tijela i inžinjerska tijela, tako da je jedna grupa inžinjera počela raditi sa osobom iz Jablanice, koja kordinira tim procesom. Podsjećam, formirana je i komisija za procjenu štete u općini Jablanica, formiran je isto tako kantonalni  Štab za koordinaciju svih aktivnosti između općine, kantona i Federacije. Dakle, uvjeravam sve da poduzimamo maksimum napora da odgovorimo na najbolji mogući način u ovoj teškoj situaciji”, rekao je Šabanović.

Na današnjoj sjednici štaba Civilne zaštite donesen je zaključak kojim se od Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK, traži pomoć u obezbjeđenju stručne pomoći dvije njegovateljice ili obezbjeđenje  novčanih sredstava za angažovanje naprijed navedene pomoći, koja je neophodna u radu JU “Dom za stara i iznemogla lica” Jablanica, zbog otežanih uslova rada uzrokovanih prirodnom nesrećom na području općine Jablanica.

jablanica.ba

Facebook Comments Box