Home JABLANICA Evo koliko novca će Vlada HNK izdvojiti za sanaciju cesta na području...

Evo koliko novca će Vlada HNK izdvojiti za sanaciju cesta na području Općine Jablanica

68

Na jučerašnjoj, 13. hitnoj telefonskoj   sjednici Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je usvojila Odluku o odobravanju novčanih sredstava iz Budžeta HNK-a za 2024. godinu na ime „Interventne sanacije posljedica poplava na području Grada Konjica i Općine Jablanica na mreži regionalnih cesta R-437 i R-418b“ u iznosu od 3.400.000,00 KM i Odluku o pokretanju javne nabavke po navedenoj odluci.

Interventna sanacija cesta, od posljedica poplava na području Grada Konjica i općine Jablanica, a radi normalizacije života je prioritetna i zahtjeva hitno angažovanje izvođača radova. Na prijedlog Ministarstva saobraćaja i veza HNK-a, Vlada je prihvatila da se odabir najpovoljnijeg ponuđača izvrši putem pregovaračkoga postupka bez objave javne nabavke.

Naime, na regionalnoj cesti R-437, gdje ima više prekida, nije moguće normalno odvijanje saobraćaja. Takođe, na navedenu regionalnu cestu priključuje se nekoliko lokalnih cesta koje povezuju 24 sela i zaseoka, gdje su, takođe, evidentirana značajna oštećenja.

Procjena vrijednosti radova urađena je na osnovu obilaska terena, snimanja dronom kao i korištenjem baze podataka o tim cestama i iznosi 3.400.000,00 KM. Radovi koji bi se trebali izvoditi su: široki otkop kategorije 3. i 5., nabavka, dovoz i ugradnja nasipa od tvrde stijene, nabavka, transport i ugradnja nevezanoga nosivoga sloja, nabavka, transport i ugradnja čelika, nabavka, transport i ugradnja armirano-betonskih gabiona i dr.

radiokonjic.ba/Vlada HNK

Facebook Comments Box