Home DRUŠTVO Isak na obilježavanju 31. godišnjice stradanja Bošnjaka u selima Sovići i Doljani

Isak na obilježavanju 31. godišnjice stradanja Bošnjaka u selima Sovići i Doljani

872
0

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak prisustvovao je danas obilježavanju 31. godišnjice stradanja Bošnjaka u selima Sovići i Doljani u Jablanici.
Tim povodom ispred Osnovne škole u Sovićima položen je kamen temeljac za izgradnju Spomenika ubijenim-strijeljanim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine iz Sovića.
[smartslider3 slider=”11″]
Ispred Osnovne škole u Sovićima u ime Vlade Federacije Bosne i Hercegovine cvijeće su položili Ramo Isak, federalni ministar unutrašnjih poslova, Nedžad Lokmić, federalni ministar za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i Nerin Dizdar, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica.

„Naša moralna obaveza je da nikad ne zaboravimo stravične zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom. Ovaj spomenik će biti opomena i znak sjećanja na žrtve da nikada ne dozvolimo da ih prepustimo zaboravu, ali i važan podsjetnik za mlađe generacije koje moraju znati istinu“-kazao je ministar Isak.

Napad snaga HVO-a na sela Sovići i Doljani u općini Jablanica započeo je 17. 4. 1993. godine. Dva dana kasnije oformljen je logor za žene, djecu i starce u osnovnoj školi u Sovićima u kojem je bilo zatočeno 507 ljudi, do 6. maja 1993. godine. Muškarci koji su bili vojno sposobni su odvojeni i odvezeni kamionima u koncetracioni logor Ljubuški, dok su 54 logoraša ostavljena u Osnovnoj školi u Sovićima. U ovome selu stradale su prve žrtve Bošnjaka u općini Jablanica, na lokalitetu bivše Osnovne škole u Sovićima.

Četiri mještanina ovih sela su izvedena ispred škole i ubijena.

Facebook Comments Box