Home JABLANICA NI SLOVA O “INVESTITORU”: JABLANIČKI GRANIT PROIZVODI NOVE MILIONSKE GUBITKE

NI SLOVA O “INVESTITORU”: JABLANIČKI GRANIT PROIZVODI NOVE MILIONSKE GUBITKE

503

Na zahtjev Općinskog vijeća Jablanice, stečajni upravitelj firme Granit, Abid Šarić, konačno je dostavio izvještaj o poslovanju ovog preduzeća u 2023. godini.

U navedenom izvještaju, koji mostar.live objavljuje u cijelosti, potvršeno je ono o čemu je javnost do sada nagađala. Naime, Granit DD u stečaju, kojim upravlja stečajni upravitelj Abid Šarić, u 2023. godini proizveo je novi gubitak u iznosu od 1.261.214 KM.

U pomenutom periodu Granit je ostvario prihode od 3.841.902 KM a  rashodi su iznosili 5.103.116 KM.

Ono što posebno zabrinjava je da se u 2023. godini radnicima nisu uplaćivali doprinosi na njihove plate kao ni pripadajući porezi, te zakupnina općini Jablanica za što se Šarić posebno zahvaljuje načelniku Šabanoviću na razumijevanju.

U 2023. godini nije uplaćena niti marka ni stečajnim povjeriocima Granita a u izvještaju stečajnog upravitelja ne pominje se niti jednom riječju “investitor” odnosno strateški partner Lake d.o.o. koji je već početkom jula morao uplatiti iznos od 20.5 miliona KM u skladu sa obećanjem koje je dato Vladi HNK u zamjenu za Ugovor o koncesiji.

Umjesto toga, stečajni upravitelj Šarić naglašava da postoji veliki problem sa mehanizacijom te sugerira OV Jablanica njenu nabavku?!

Cijela situacija oko Granita dd u stečaju i dodjele koncesije ovom preduzeću bila  je praktično iznuđena od Vlade HNK i resornog ministarstva. Glavni argument u tom slučaju bili su radnici i njihova prava. Ali, kao što je vidljivo iz izvještaja samog stečajnog upravitelja Šarića, radnicima se ne uplaćuju doprinosi niti se plaćaju porezi na primanja. Osim što je ovakvo poslovanje protuzakonito, ono ozbiljno oštećuje upravo one zbog kojih je Vlada HNK i pristala na ovaj “klimav” aranžman – same radnike.

Krajnje je vrijeme da Vlada HNK, u saradnji sa Općinom Jablanica, poduzme ozbiljne i konkretne mjere na zaštiti prava radnika i zaštiti i njihovu budućnost i budućnosti Granita.

Prvi korak je, svakako, izvršiti ekspertsku kontrolu poslovanja, analizirati količine iskopane sirovine i iznos novca koji je za to plaćen Granitu, provjeriti da li se ti iznosi slažu a nakon toga stvarno naći cjelovito rješenje u interesu, prije svega, radnika, pa onda Jablanice i Kantona.

Tačka 7-Informacija o poslovanju – Granit za 2023. godinu

Mostar.live

Facebook Comments Box