Home DRUŠTVO Predstavljen projekat tunela Prenj kojim autoput potpuno zaobilazi Jablanicu

Predstavljen projekat tunela Prenj kojim autoput potpuno zaobilazi Jablanicu

313

Sa ciljem informisanja javnosti o svim tehničkim elementima ove dionice autoceste i rezultatima studije uticaja projekta na okoliš i društvo, predstavnici JP Autoceste FBiH u saradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) u četvrtak 06.06.2024. godine  u sali Općinskog vijeća Jablanica organizovali su „Dan otvorenih vrata“ povodom objavljivanja Studije o procjeni utjecaja na okoliš i društvo povodom izgradnje Koridora 5C Konjic-Ovčari, tunel Prenj-Mostar sjever.

Konsultativnom sastanku u Jablanici prisustvovali su općinski službenici, općinski vijećnici i zainteresovani pojedinci. Postavljena su mnoga pitanja za koja je općina Jablanica životno zainteresovana, a tiču se priključne ceste na koridor Vc, prenosi Mostar.live.

Dani otvorenih vrata su pružili mogućnost  uvida u projekat izgradnje autoceste, a predstavnici JP Autoceste FBiH, EBRD, autori Studije o procjeni uticaja na okoliš i društvo, te projektanti, bili su na raspolaganju da razgovaraju o tehničkim aspektima i nalazima Studije.

Studija o procjeni uticaja na okoliš i društvo je javno dostupna na lokalnom i engleskom jeziku na web stranici JP Autoceste FBiH i web stranici EBRD-a, a štampani primjerci su dostupni i u: JP Autoceste FBiH Uredi u Mostaru, Sarajevu, Gradu Konjicu, Općini Jablanica, Gradu Mostaru i Uredu EBRD-a u Sarajevu.
Koridor Vc je ključna autocesta koja povezuje BiH sa tržištima EU preko Budimpešte na sjeveru i Luke Ploče na jadranskoj obali u Hrvatskoj na jugu. EBRD je već finansirao preko 965 miliona eura za izgradnju ovog koridora autoputa Vc, a Evropska unija je dala 830 miliona eura bespovratnih grantova.

Facebook Comments Box