Home VIJESTI CRNA HRONIKA VIDEO / Ruska nuklearna podmornica nadomak američke obale

VIDEO / Ruska nuklearna podmornica nadomak američke obale

130

U srijedu je ruska nuklearna podmornica, zajedno s drugim mornaričkim plovilima, stigla na Kubu u petodnevnu posjetu komunističkom otoku nedaleko od obale Floride, kao demonstracija sile usred rastućih napetosti između SAD-a i Rusije.

Podmornicu Kazan, koja prema kubanskim vlastima ne nosi nuklearno oružje, pratila je fregata Admiral Gorškov, te naftni tanker i tegljač za spašavanje.

Kazan i Admiral Gorškov, jedan od najnaprednijih ruskih ratnih brodova, mogli su se vidjeti u blizini Havane, koja se nalazi oko 145 km od Floride.

Tanker Pashin i tegljač, pod zastavom Rusije u bijeloj, plavoj i crvenoj boji, ušli su u luku u srijedu rano ujutro, prema riječima novinara AFP-a.

Kubanska vlada objavila je da se ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez u srijedu u Moskvi sastao sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, dok dva bivša saveznika iz hladnog rata dodatno jačaju svoje veze.

Ovo neobično raspoređivanje ruske vojske tako blizu Sjedinjenih Država – posebno moćne podmornice – događa se usred velikih napetosti zbog rata u Ukrajini, gdje vlada koju podržava Zapad bori protiv ruske invazije.

Kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel prošlog se mjeseca sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na godišnjoj vojnoj paradi 9. svibnja na Crvenom trgu ispred Kremlja.

Tijekom Hladnog rata Kuba je bila važan partner Sovjetskog Saveza. Razmještanje sovjetskih nuklearnih projektila na otoku pokrenulo je Kubansku raketnu krizu 1962., kada su Washington i Moskva bili na rubu rata.

Odnosi Rusije i Kube postali su bliži nakon sastanka Diaza-Canela i Vladimira Putina 2022. godine.

 

9

Facebook Comments Box