Home VIJESTI SVIJET Naučnici tvrde: Ovo se zadnji put dogodilo prije 12.800 godina, Europa je...

Naučnici tvrde: Ovo se zadnji put dogodilo prije 12.800 godina, Europa je tada ušla u ledeno doba

276
Posljednji put kad je došlo do velikog usporavanja moćnih okeanskih struja sjevernog Atlantika, to je gurnulo Europu u veliku hladnoću na duže od hiljadu godina. Dogodilo se to prije otprilike 12.800 godina.

Naučnici u Danskoj ove sedmice su ustvrdili da bismo novo naglo slabljenje okeanskih struja, ili čak prekid, mogli očekivati najkasnije do kraja ovog stoljeća.

Klimatolozi se općenito slažu da će morske struje u Atlantiku oslabjeti u ovom stoljeću, no nema konsenzusa hoće li do drastičnog usporavanja s nesagledivim posljedicama na klimu doći prije 2100., piše New York Times.

Upozorenje meteorologa: ‘Moguće da smo završili sa ljetom. Očekuje se temperatura od 4 stepena’

Novo istraživanje, objavljeno u utorak u časopisu Nature Communications, upozorava kako ima sve više naučnih dokaza da bi kontinuirano ispuštanje stakleničkih plinova koje proizvodi čovjek moglo dovesti do klimatske “tačke preokreta”, s brzim i nepopravljivim ekološkim promjenama.

Koautorica tog naučnog rada, dr. Susanne Ditlevsen, profesorica statistike na Sveučilištu Kopenhagen, upozorava da su nova otkrića dovoljan argument da se klimatski slom više ne smatra apstraktnom, udaljenom prijetnjom. To se događa ovdje i sada, alarmira danska naučnica.

Veliko otkriće: Naučnici otkrili način manipulisanja percepcijom vremena u mozgu

Naulnici proučavaju promjene u Sjevernoatlantskoj meridijanskoj obrtajućoj struji (Atlantic Meridional Overturning Circulation ili AMOC), glavnoj struji u Atlantskom oceanu. Ona nosi površinsku toplu slanu vodu prema dalekom sjeveru gdje se, nakon što se ohladila, povlači na dno i teče prema jugu. Ovaj sistem okeanskih struja prenosi važan dio toplotne energije iz tropskih područja u sjeverni dio Atlantika odakle toplina odlazi u atmosferu.

 

Zemlju je pogodila solarna oluja ‘Ljudožder’: Nastala iz ‘mračne erupcije’ a evo kakav nas haos čeka

Taj efekt uranjanja, ili obrtanja, omogućava okeanskim strujama prijenos goleme količine topline po planetu, zbog čega imaju iznimno velik utjecaj na klimu atlantskog područja i šire, navodi New York Times.

Međutim, budući da zbog utjecaja čovjeka dolazi do zagrijavanja atmosfere, otapa se grenlandski ledeni pokrivač pa u sjeverni Altantik utječe velika količina slatke vode, što bi moglo poremetiti ravnotežu koja održava to strujanje.

Dio Atlantika južno od Grenlanda primjetno je hladniji posljednjih godina, što neki naučnici smatraju dokazom da se Sjevernoatlantska struja (AMOC) usporava.

Facebook Comments Box