Home JABLANICA Da li kontejneri u Jablanici propadaju uslijed nemarnog odlaganja?

Da li kontejneri u Jablanici propadaju uslijed nemarnog odlaganja?

1970

U Buturović Polju je postavljeno privremeno naselje sa 10 kontejnera. Svaka porodica će koristiti po dva objekta, jedan sa kupatilom, kuhinjom i manjom sobom, a drugi sa velikom prostorijom.

Kontejneri su uredno smješteni na pripremljenu i nivelisanu površinu te se očekuje da će porodice useliti za oko 15 dana, nakon što se priključe voda i struja te osposobi septička jama.

Što se tiče Jablanice, još uvijek se čeka na određivanje lokacije za postavljanje 19 kontejnera za privremeni smještaj.

Kontejneri su već šesti dan smješteni na lokaciji kampa Unis i na prvi pogled jasno se vidi da su kontejneri samo istovareni iz kamiona bez ikakve pripreme terena na kojem evo već punih šest dana čekaju adekvatnu lokaciju na koju će biti smješteni.

 

Mnogi kontejneri su smješteni jednim dijelom na zaraslom ivičnjaku trotoara dok se drugim dijelom nalaze na šiblju i livadi ispod trotoara pa je razlika u visini sigurno desetak centimetara zbog čega pojedini kontejneri stoje nagnuti.

Slični kontejneri dolaze sa uputama i upozorenjima koja su svima dostupna na  internet pretraživaču Google a neka od njih su:

“Stajanje kontejnera na neravnom terenu može uzrokovati deformacije ili oštećenja na dnu kontejnera, jer se težina nepravilno raspoređuje.”

“Ako su kontejneri nagnuti, to može izazvati dodatne napetosti na strukturi, što može dovesti do oštećenja konstrukcije, vrata ili prozora.”

Pitamo se da li je zaista bilo teško pronaći adekvatnu lokaciju za privremeno odlaganje kontejnera koja bi spriječila eventualna oštećenja kontejnera (koja su već prisutna što možete vidjeti na slikama) ili su zaista trotoari na Unisu bili jedino rješenje za njihovo odlaganje?

 

Nažalost, Jablanica još uvijek nije poduzela konkretne korake u vezi postavljanja privremenih kontejnera, kao što je to slučaj sa komšijskim gradom, iako je prošlo već šest dana od početka radova.

Dok je u Buturović Polju sve već dogovoreno i lokacija određena, stanovnici Jablanice i dalje čekaju na rješenje.

Ova situacija izaziva nezadovoljstvo među građanima koji su pogođeni poplavama i odronima, te se nadaju bržem odgovoru nadležnih institucija.

Facebook Comments Box