Home DRUŠTVO Granit dobio novu koncesiju, potpisan ugovor na 30 godina

Granit dobio novu koncesiju, potpisan ugovor na 30 godina

1001
0

Nakon brojnih peripetija čuveni Granit iz Jablanice, jedan od hercegovačkih privrednih simbola je dobio potrebnu koncesiju, kojom se trebaju raspetljati dugogodišnji problemi koji su opterećivali rad ovog preduzeća.

Ovaj postupak je okončala Vlada Hercgovačko-neretvanskog kantona na inicijativu kantonalnog ministra privrede Zanina Vejzovića (SDP BiH), što jablaničkom Granitu omogućuje da nastavi nesmetano sa svojim radom.

 

“Ova odluka je donesena jednoglasno na sjednici Vlade HNK u petak, a u roku od 30 dana će Vlada HNK potpisati ugovor o koncesiji sa Granitom Jablanica, o čemu će mediji biti blagovremeno obaviješteni”, kazao je Vejzović za Klix.ba.

 

Ističe da je ovo jedna od važnih koraka nove Vlade HNK na putu spašavanja privrede u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

 

“Na ovaj način raspetljavamo dugogodišnje probleme i poslovanje na rubu zakonitosti koje su opterećivale stanje u ovom preduzeću”, kazao je Vejzović za naš portal.

 

Dodjela ove koncesije, kako ističe, primarno je u interesu radnika “Granita”, jer omogućuje potpuno zakonito poslovanje u kojem će prava radnika biti maksimalno zaštićena.

 

“Jako je važno da su u ugovor o koncesiji, ugrađene potrebne klauzule koje garantuju da će strateški partner Granita sve financijske obaveze izmirene u roku od pola godine”, pojasnio nam je ministar Vejzović.

 

Ovu odredbu smatra najvažnijim dijelom ugovora, jer upravo ona garantuje početak potpuno transparentnog poslovanja te isključuje bilo kakvu mogućnost naknadnih manipulacija.

 

Zajednički interes vidi u jakom “Granitu” sa zadovoljnim radnicima, koji će ponovo biti ponos Jablanice i Hercegovine.

 

Sarajevska kompanija Lake d.o.o., na čijem je čelu poduzetnik Nedim Bubica, jablanički Granit kupuje za 20 miliona i 558 hiljada KM nakon provedenog konkursa javne prodaje za što je prijedlog kupoprodajnog ugovora već sačinjen.

 

Eksploatacija kamena se vrši na eksploatacionom polju u Jablanici, ukupne površine 114,30 hektara, a potpisivanjem kupoprodajnog ugovora steklo se pravo na zaključenje ugovora o koncesiji za eksploataciju arhitektonsko-građevinskog kamena na period od 30 godina.

 

To bogatstvo, budućem vlasniku bez sumnje ulijeva nadu, da će novim poslovnim zamahom u Jablanici, vratiti stari sjaj bh. privrednog giganta u našoj zemlji i bilježiti uspješno poslovanje.

 

Podsjetimo da se jablaničko preduzeće Granit bavi eksploatacijom i preradom granita već skoro 100 godina i spada u red nekadašnjih giganata jugoslovenske industrije.

 

Tokom stoljetne tradicije od jablaničkog granita su se gradile zgrade i trgovi širom Evrope.

 

Među prepoznatljivim građevinama od granita iz Jablanice su zgrada bečke Opere, Akademija nauka u Moskvi, Gradska vijećnica u Berlinu. Granit s ponosom ističe da su među brojnim projektima od njihovog kamena napravljeni plato KSC “Skenderija” u Sarajevu, glavna ulica Knez Mihajlova u Beogradu, Hotel Hayat u Beogradu, Sportski centar “Cibona” u Zagrebu, Trg bana Jelačića, ulice Titova i Ferhadija u Sarajevu, pješačka zona u Zrenjaninu, pješačke zone i trgovi u Kragujevcu, te metro u Budimpešti.

Novi vlasnik prema svom planu koji je predstavio, planira nastaviti tradiciju jablaničkog Granita i modernizirati cijelu priču, te zaposliti još radnika.

 

Klix.ba

Facebook Comments Box