Home JABLANICA Započelo testiranje pilot projekta sistema ranog upozoravanja na požare u Jablanici

Započelo testiranje pilot projekta sistema ranog upozoravanja na požare u Jablanici

102
Ambasada Češke u Bosni i Hercegovini i nevladina organizacija People in Need (PIN), Općina Jablanica i Ministarstvo trgovine, turizma i zašite okoliša HNK su u Jablanici, drugim općinama, gradovima i civilnim zaštitama predstavili pilot projekt F.I.R.E.S. za rano upozorenje od šumskih požara. 

Iz nevladine organizacije People in Need saopćili su kako je ovaj projekt od ključne važnosti za Bosnu i Hercegovinu, posebno za Hercegovačko-neretvanski kanton koji se suočava sa sve većim brojem šumskih požara.

Ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanskog kantona Emil Balavac i načelnik Općine Jablanice Damir Šabanović upoznali su predstavnike Grada Trebinje te Grada Konjica, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ŽZH, Fonda za zaštitu okoliša HNK, Općine Prozor-Rama i Općine Posušje sa rizicima sa kojima se susreću stanovnici Jablanice i kantona tokom perioda ekstremnih vrućina, posebno tokom ljetnih i jesenjih mjeseci, kao i posljedicama razornih požara posljednjih desetljeća.

Također, demonstrirali su tehnologiju sistema ranog upozoravanja za unapređenje mjera prevencije požara u općini Jablanica i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Trenutno se senzori testiraju u gradskom parku Jablanica, a kasnije će biti postavljeni u općini Jablanica i Parku prirode Blidinje, koji je bio teško pogođen velikim šumskim požarom 2022. godine.

Projekt F.I.R.E.S. uključuje implementaciju niza naprednih tehnologija za otkrivanje, nadgledanje i reagiranje na potencijalne izvore požara u ranoj fazi. Novo razvijeni sistem ranog upozoravanja, zajedno s dronovima, kamerama visoke rezolucije i softverom za slanje SMS poruka, ima za cilj spriječiti širenje šumskih požara te zaštititi živote, imovinu i prirodne resurse.

Tijekom predstavljanja projekta, internacionalna nevladina organizacija People in Need potpisala je memorandum o razumijevanju s Ministarstvom trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK, Gradom Konjicom i Gradom Trebinjem kako bi surađivali na mogućem širenju pilot projekta u regiji.

Facebook Comments Box