Home DRUŠTVO Glavnina ljeta vjerojatno iza nas, pravi šok nas čeka krajem idućeg tjedna?

Glavnina ljeta vjerojatno iza nas, pravi šok nas čeka krajem idućeg tjedna?

220
0

Proteklih nekoliko tjedana smo se naslušali proročanstva o ”najgorem ljetu ikad” i o tome kako će turisti iz Hrvatske zbog vrućine bježati na Baltik. Ono što smo naučili u prijašnjim tjednima je da ne treba miješati vrijeme i klimu.

Zaključke o određenim klimatskim promjenama možemo donijeti tek nakon analize višegodišnjih podataka, a ne na temelju nekoliko tjedana. Nakon toplinskog vala uslijedila su jaka nevremena u regiji, a vrijeme se zatim malo smirilo, međutim to neće dulje potrajati. I u idućim danima pratit će nas mjestimične nestabilnosti uz mogućnost lokalnih pljuskova, dok je krajem idućeg tjedna sve izgledniji izraženiji prodor osjetno svježijeg i vlažnog zraka s Atlantika, piše Istramet. Već nedjelju meteorološki valja ozbiljnije popratiti. Dio modela predviđa poprilično jak razvoj oblaka koji ponovno može završiti obilnim oborinama, jakim vjetrom i tučom.

Glavnina promjene ipak stiže idući tjedan, naročito na njegovom samom kraju kada valja očekivati kišu, pljuskove i grmljavinu. Prema trenutnim izračunima modela izgledno je i značajnije osvježenje, naročito na sjevernom Jadranu te u kontinentalnoj Hrvatskoj. Temperature zraka tijekom vikenda čak bi se mogle sniziti ispod višegodišnjeg prosjeka uz značajan suficit oborina.

Naravno, u ovim ljetnim mjesecima pouzdanost prognoze iza 5 dana značajno opada, stoga prognozu oborina valja uzeti s rezervom, međutim s popriličnom sigurnošću možemo reći kako novih toplinskih valova nema na vidiku. Glavnina ljeta vjerojatno je iza nas, piše Istramet.

Facebook Comments Box