Home VIJESTI BIH Fokus tvrdi: Kineske tvrtke varale su tijekom izgradnje dionica autoceste u FBiH

Fokus tvrdi: Kineske tvrtke varale su tijekom izgradnje dionica autoceste u FBiH

510
0

Fokus.ba došao je u posjed službene dokumentacije iz Autocesta FBiH o tome kako su kineske tvrtke u proteklom periodu varale tijekom izgradnje pojedinih dionica autoceste na području FBiH, odnosno tijekom prijava na tendere.

 

Do trenutka očitovanja nadzornog inženjera, a to je bilo 12. svibnja, eklatantno su probijeni rokovi za završetak gradnje mosta Počitelj i to za 218 dana. Izabrane tvrtke Sinohydro Corporation Limited te Powerchina Roadbridge Group dali trećoj firmi (iz BiH) da radi rasponsku konstrukciju mosta Počitelj. China Gezhouba Group Co. LTD dostavila lažnu dokumentaciju. Afere i prevare? Fokus.ba došao je u posjed službene dokumentacije iz Autocesta FBiH o tome kako su kineske tvrtke u proteklom periodu varale tijekom izgradnje pojedinih dionica autoceste na području FBiH, odnosno tijekom prijava na tendere. Konkretno riječ je o kompanijama Sinohydro Corporation Limited, Powerchina Roadbridge Group Co. te China Gezhouba Group Co. LTD. Sve su već od ranije poznate po korupcijskim aferama, prevarama i neispunjavanju ugovora na globalnom nivou, prenosi Fokus.ba.

 

Navedene tvrtke su u proteklom periodu bili izabrani kao izvođači radova na dionicama autoceste Počitelj – Zvirovići (most Počitelj) te su bili kandidati na tenderu za dionice Medakovo – Ozmice i tunel Prenj. Prema rješenjima Autocesta FBiH od 16. svibnja do kojih je došao Fokus.ba dvije kineske kompanije s kojima je ranije potpisan ugovor o izgradnji mosta Počitelj na poddionici Počitelj-Zvirovići diskvalificirane su na period od dvije godine jer su kršile ugovor. Radi se o tvrtkama Sinohydro Corporation Limited te Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. Ove tvrtke su bile sastavni dio konzorcija, zajedno s azerbejdžanskom tvrtkom Azvirt Limited Liability Company, s kojim je u lipnju 2019. godine potpisan ugovor za izgradnju mosta Počitelj vrijedan 54.942.837 KM odnosno 28.114.889 eura (bez PDV-a). Kršili ugovor? Četiri godine kasnije, kako je navedeno u rješenju Autocesta FBiH, utvrđeno je da su Sinohydro Corporation Limited te Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd flagrantno kršile ugovor tako da radove na rasponskoj konstrukciji mosta nisu izvodile one već je to činio podizvođač odnosno tvrtka Hering iz Širokog Brijega, što se, istaknuto je, ni u kojem slučaju nije smjelo dogoditi. Kako je obrazloženo u rješenju, u posebnim uvjetima potpisanog ugovora navedeno je da je izvođaču zabranjeno podugovarati radove na rasponskoj konstrukciji mosta, dok, s druge strane, podizvođač radova može izvoditi radove samo do maksimalne vrijednosti 15 posto Ugovora. U ovom slučaju, konstatirano je, vrijednost podugovorenih radova bila je mnogo veća od 15 posto tvrdi Fokus.

 

Naime, 10. svibnja Autoceste FBiH su se obratile nadzornom inženjeru iz tvrtke IRD Engineering S.r.l. – Italija koji je potvrdio da je radove na rasponskoj konstrukciji mosta Počitelj u potpunosti izvodio Hering, a da od investitora (Autocesta FBiH) za tako nešto nije izdano odobrenje. Direktor tvrtke Hering Ladislav Bevanda kratko je izjavio kako nemaju ni direktne ni indirektne kontakte s Autocestama FBiH te da o tome ne zna ništa. “To je, ako je, uostalom najmanja šteta koju ljudi iz Autocesta FBiH rade”, kratko je prokomentirao Bevanda. Eliminirani izvođači radova Također, do trenutka očitovanja nadzornog inženjera, a to je bilo 12. svibnja, eklatantno su probijeni rokovi za završetak gradnje mosta Počitelj i to za 218 dana, budući da je sve, prema ugovoru, trebalo biti završeno 6. listopada 2022. godine.

Inače, tek je 6. srpnja ove godine završeno spajanje rasponske konstrukcije mosta Počitelj, dok kompletni radovi na ovom objektu odnosno poddionici autoceste još nisu okončani. U rješenju Autocesta, kada je riječ o diskvalifikaciji kineskih tvrtki Sinohydro Corporation Limited te Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd stoji da ona predstavlja zabranu sudjelovanja na svim tenderima i bilo kakvim drugim poslovima u kojima su Autoceste FBiH investitor i to u periodu od dvije godine, ne uzimajući u obzir tekuće ugovore za građenje. Zbog određenih nejasnoća ovog rješenja, odnosno otvorenih pitanja poput što će dalje biti s gradnjom ove poddionice jer su eliminirana dva od tri izvođača radova, Fokus se obratio Autocestama. Kada je riječ o mostu Počitelj, kako su naveli iz ovog javnog poduzeća u tijeku je neometano izvođenje radova na osnovu zaključenog ugovora koji je još uvijek aktivan.

Mjere zaštite Naveli su da provode sve mjere zaštite u skladu s ugovorenim odredbama. Nakon završnog spajanja rasponske konstrukcije mosta, kako su istaknuli, u tijeku su pripremni radovi na izradi hidroizolacije mosta, odvodnje, kolovozne konstrukcije, betonske i sigurnosne ograde i drugi radovi. No, dodatnu težinu ovom problemu daje i to da se izgradnja poddionice Počitelj-Zvirovići financira i iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB) u visini od 100 milijuna eura i bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od pet milijuna eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). Uzimajući u obzir da se radi o novcu EU čija implementacija se strogo nadgleda, evidentno je da je odluka Autocesta FBiH rezultat reakcije institucija EU.

Facebook Comments Box